Psikiyatri ve Psikoterapi
Psikiyatri ve psikoterapi hakkında her şey...
Psikoterapinin Biyolojik Kökenli Ağır Bozukluklarda Etkili Olmadığı Düşüncesi Yanlıştır
Türkiye Psikiyatri Derneği, SGK tarafından ifade edilen “psikoterapinin bir tedavi yöntemi olarak fobi vb gibi hastalığın sebebine yönelik bilinçlenmeyle tedavi sağlanabilen bozukluklarda geri ödemeye değer olduğu “biyolojik kökenleri” olan şizofreni için bunun söz konusu olamayacağı” savını değerlendirmiş, derneğimiz Şizofreni Bilimsel Çalışma Birimi tarafından bu konuda bir görüş oluşturulmuştur. TPD olarak bu görüşlerimizi basın ve kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Unutulmamalıdır ki; fobi, obsesif kompulsif bozukluk gibi psikoterapinin etkili olduğu anksiyete bozukluklarının da etiyolojisinde “genetik, moleküler ve reseptör düzeyinde …” patolojilerin olduğu bilinmektedir.
Devamını oku... Yorum Ekle
Şizofreni
Şizofreni nedir?
Şizofreni beyni etkileyen bir hastalıktır. Kişinin normalden farklı düşünmesine, hissetmesine ve davranmasına neden olur. İnsanı gerçek dünyadan koparıp kendi iç dünyasına döndüren, dış dünyayla bağlantılarda zayıflama doğuran bir hastalıktır. Şizofrenide düşünce ve algı yanılmalarının yanında duyguların ifadesinde bozulma, konuşmada bozulma, engellenemeyen bazı garip ve anlamsız davranışlar, dikkat ve yoğunlaşma bozulmaları da görülebilir.
Erkeklerde, kadınlarda, gençlerde, yaşlılarda görülebilir. Çoğunlukla ergenlik ve genç erişkinlik döneminde başlar. Şizofreni de migren ya da epilepsi gibi bir beyin hastalığı olmakla beraber gerek ortaya çıkmasında gerekse nasıl bir gidiş göstereceğinde çevresel, psikolojik ve sosyal etkenlerin de rolü vardır.