Psikiyatri ve Psikoterapi
Psikiyatri ve psikoterapi hakkında her şey...
Bipolar Duygudurum Bozukluğu
Bipolar Bozukluk Nedir?
Bipolar bozukluk, ruh halinde iniş-çıkışların yaşandığı, depresyon atakları ile mani ya da hipomani ataklarının birbirini izlediği bir psikiyatrik hastalıktır. Kronik bir rahatsızlık olan bipolar bozukluğun doğal seyri sırasında sık yineleme oranı izlenmekte, bu durum da kişide işlevsellik kayıplarına yol açabilmektedir. İlk atak (manik, hipomanik ya da depresif) genellikle stresli bir durumla ilişkili olarak ortaya çıkmakta, daha sonraki ataklar ise hastanın yaşantısını etkileyen olaylardan ve koşullardan genellikle bağımsız olarak ortaya çıkmaktadır.
Her ne kadar bu çeşitli biyolojik ve duygusal faktörlerin bu rahatsızlıkla ilişkili olduğu söylense de her bir faktörün özel olarak oynadığı rolü açıklayabilecek bir hipotez henüz ortaya sürülememiştir. Bipolar bozukluk eğer depresyon ile mani atakları birbirini izliyorsa tip I adını almaktadır, bu rahatsızlık her iki cinsiyette de birbirine yakın bir görülme sıklığına sahiptir. Depresif ataklar ile hipomani birbirini izlediği takdirde bu rahatsızlık tip II bipolar bozukluk adını almaktadır. Tip II bipolar bozukluk kadınlarda daha sık olarak gözlemlenmektedir. Her iki tip için de başlangıç yaşı ortalama 21 olarak gözlemlenmektedir. Yılda en az dört kez mani ya da depresyon atağı geçirenler “hızlı döngü içerisindekiler” olarak kabul edilmekte ve bu hastaların tedavisi diğerlerine göre daha zor olarak gerçekleştirilebilmektedir.
Duygudurum Bozukluklarının Nedeni Nedir?
Duygudurum (Afektif) bozuklukları ruh halinin dalgalandığı durumlardır. Bu grup içerisinde depresif, bipolar, distimik ve siklotimik bozukluklar yer almaktadır. Nedenleri bilinmemekle birlikte başlangıçları üzerinde etkili olabilecek çeşitli faktörler bildirilmiştir:
Biyokimyasal bozukluklar: Serotonin, nörepinefrin, asetilkolin, dopamin, GABA ve nöropeptit nöroiletiminde eksiklikler.
Nöroendokrin denetimi: Hipotalamik-hipofizyel-adrenal aks depresif durumlarda ve stresli anlarda yüksek düzeylerde kortizol üretmektedir. Bu hiperkortizolemi hipokampal nöronlar üzerinde zararlı etkilere sahiptir. Ayrıca tiroid aksının, özellikle de hipotiroidizmin duygu durum bozukluklarıyla bağlantılı olduğu düşünülmektedir.
Nörogörüntüleme: Duygusal davranışı ve strese verilen yanıtı denetleyen çok sayıda yapıda değişiklikler gözlendiği bildirilmiştir.
Genetik faktörler: Bipolar bozukluğu olan hastaların %50’sinde duygu durumu etkileyen aynı rahatsızlığa ilişkin pozitif aile öyküsü bulunmaktadır. Majör depresif bozukluk aynı zamanda genetik bir bileşen de içerebilmektedir.
Psikososyal faktörler: Hayata dair durumlar, çevresel stres, daha önce bireyin ve ailenin içinde bulunduğu çevre bu hastalıkların başlangıcında etkili olabilen değişkenleri oluşturmaktadır.
Hangi Ruhsal Rahatsızlıklar Bipolar Bozukluklar İçerisinde Değerlendirilir?
Bipolar bozuklukların spektrumu içerisinde DSM-IV-TR’ye (Akıl Hastalıkları için Tanısal ve İstatistiksel Kılavuz, gözden geçirilmiş dördüncü baskı) göre tip I ve II bipolar bozukluklar, siklotimi ve başka şekilde tanımlanmamış bipolar bozukluk yer almaktadır.
Tip I bipolar bozukluğun en belirgin özelliği en azından bir adet manik atağın mevcut olmasıdır; tip II’de ise tekrarlayan majör depresif ataklara en az bir adet hipomani atağı eşlik etmektedir.
Siklotiminin karakteristik özelliği hipomani ve depresyon semptomlarını içeren çok sayıda farklı dönemin yaşanması ancak depresyonun majör depresyon atağı için belirlenen kriterleri karşılamıyor olmasıdır.
Başka şekilde tanımlanmamış bipolar bozukluk içerisinde spesifik rahatsızlıklardan her hangi birisi için belirlenen kriterleri doldurmayan, bipolar özelliklere sahip hastalıklar yer almaktadır.
Major Depresif Atak Nedir?
Depresif atak, ruh halinde iki haftadan uzun süren bir değişikliktir; karakteristik özelliği çökkün bir ruh haline sahip olunması ya da hemen hemen tüm aktivitelerden keyif alma kapasitesinin ya da bu aktivitelere duyulan ilginin azalmasıdır. Bireyin daha önceki aktivitesine nazaran bir değişim izlenmekte ve belirtiler belirli maddelerin (ilaçlar) etkilerinden ya da hipotiroidizm gibi organik hastalıklardan kaynaklanmamaktadır. Atak esnasında kişi günün büyük bir bölümünde ve neredeyse her gün kendini mutsuz ya da boşluk içerisinde hissetmektedir. Bu duruma sık sık ağlama nöbetleri, halsizlik, yorgunluk veya enerji noksanlığı eşlik etmektedir. Uyku, iştah ve motor aktivite az ya da çok oranda etkilenmektedir. Ayrıca birey kararsızlık yaşayabilmekte, düşünme ve konsantre olma kapasitesinde düşüş gösterebilmektedir. Karakteristik olarak aşırı ya da uygunsuz bir şekilde işe yaramazlık ve suçluluk hissi oluşabilmektedir (çıldırtıcı düzeylere varabilir). Ayrıca tekrarlayıcı ölüm düşünceleri (sadece ölüm korkusu değil) ve intihar fikirleri ya da girişimleri de tespit edilebilmektedir. Tüm bu belirtiler ciddi bir sıkıntıya sebebiyet verebilmekte ve bireyin yaşantısındaki sosyal, mesleki ve diğer önemli alanlarda bozulmalara yol açabilmektedir.
Manik Atak Nedir?
Manik atak karakteristik olarak en az bir hafta süren anormal, öforik ya da bozulmaya açık bir duygu durumunu temsil etmekte ve bireyin hastaneye yatırılarak takip edilmesini gerektirebilmektedir. Başlangıç ani ya da sinsi bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Manik atak sırasında kendine aşırı güven duyma ya da grandiyözite, uyku ihtiyacında azalma, hızlı ve tutarsız konuşma, düşünce akışında “fikir uçuşmalarına” varabilen bir hızlanma yaşanabilmektedir. Dikkat kolaylıkla alakasız bir uyarana doğru kayabilmekte ve istemli psikomotor aktivitenin düzeyi artmaktadır. Manik atak geçiren bir birey zevke dayalı aktivitelerde abartıya kaçabilmekte ve bu durum ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Çok fazla ve gereksiz alışveriş yapma, abartılı ve dikkat çekici bir şekilde makyaj yapma ve giyinme görülebilir. Cinsel konularda yaşanan kural tanımazlık sıklıkla bireyin kültüründe normal olarak kabul edilen sınırın aşılmasına neden olmaktadır. Bu durum bazen bireyde gerçeği değrlendirme yetisinde bozulmalara neden olabilmekte ve bireyin kendisine ya da diğerlerine karşı oluşturduğu risk nedeniyle hastaneye yatışı gerekli hale gelebilmektedir.
Hipomanik Atak Nedir?
Hipomanik bir atakta karakteristik olarak yukarıda bahsedilen belirtiler izlenmekte ancak bu daha hafif bir formda ve psikotik belirtiler olmaksızın gerçekleşmektedir. En az dört gün boyunca devam eden bu süreç sosyal ya da mesleki yaşantıda sorun oluşturacak ya da hastaneye yatırma ihtiyacı doğuracak kadar ciddi boyutlara ulaşmamaktadır.
Bipolar Bozuklukta Tedavi Nasıl Olur?
Nükslerin erken dönemde tespit edilebilmesi, tedavi uyumuna bağlı kalınması ve psikososyal stres faktörlerinin iyi düzeyde kontrol altına alınması açısından gerek psikolojik eğitim için, gerekse etkilenen birey ve aile çevresi ile psikiyatri uzmanı arasında sağlanan terapötik birliktelik hayati öneme sahiptir. Depresif, hipomanik ya da manik semptomlar kimi zaman bu durumdan muzdarip olan birey tarafından açıkça algılanamadığı için bu bireyle temas içerisinde bulunan kişilerden bilgi toplamak önem taşımaktadır. Hasta Psikiyatri uzmanı tarafından değerlendirilerek poliklinikten mi tedavinin uygulanmasının daha uygun olduğuna yoksa hastanın hastaneye yatırılması mı gerektiğine karar verir; bu karar bireyin psikotik özelliklerine, bilişsel bozukluklarına, kendini ve diğerlerini riske sokup sokmayacağına bağlı olarak belirlenmektedir.
Bipolar hastanın tedavisinde ve yeni atakların önlenmesinde ilk sırada tercih edilen ilaçların içerisinde lityum, valproat ve karbamazepin gibi duygu durumu dengeleyici ilaçlar yer almaktadır. Bazı koşullar altında benzodiyazepinler, antidepresan ilaçlar, antipsikotik ilaçlar ya da elektrokonvülsif tedavi gibi alternatif ya da destekleyici tedavi seçenekleri de endike hale gelebilmektedir.
Tedavi planlaması içerisinde gerek hastalar gerekse aileleri için spesifik psikoterapötik tedavi uygulamaları da fayda sağlayabilmektedir.
Bugün için henüz ilaç tedavisinden bağımsız olarak tek başına kullanılması bipolar bozukluk için düşünülecek durumda değilse de, Bilişsel Davranışçı Psikoterapi yönteminin bipolar bozukluğun öncül belirtilerinin saptanması, hastalığa özgü biliş ve davranışların değiştirilmesi, günlük etkinliklerin planlanması, düşünce ve inançların gerçekliğinin test edilmesi, düşünce kayıtlarının tutulması ve riskli olabilecek davranışların en az 48 saat ertelenmesi gibi tekniklerin uygulanması ile hem hastalık ortaya çıkmadan önce önleyici olarak, hem akut depresif dönemde iyileştirici bir etki göstererek, hem de yeni duygudurum dönemlerinin ortaya çıkmasını engelleyerek etkili olabilmektedir. Bunun yanında hastaneye yatış, genel olarak belirtilerin şiddeti ve kalıntı belirtilerde azalma, işlevsellik düzeyi ve ilaç uyumunda artma sağlayabilmektedir.
Kimler Hastaneye Yatırılarak Tedavi Edilmeli?
- Diğer insanlara yönelik şiddet uygulama riski ve intihara meyilli düşünceleri olanlar
- Psikotik özellikler gösterenler
- Belirgin bilişsel bozukluğu olanlar
- Riskli davranışlar sergileyenler ve
- Madde bağımlılığı olanlar
hastaneye yatırılarak tedavi altına alınmalıdır.
Yorumlar
Sizin anlattığınızdan anladığıma göre şuanda bir karma atak geçiriyorsunuz. Karma atak döneminde hem manik atak belirtileri hem de depresif atak belirtileri (çöküntü) aynı anda bulunabilir. Size tavsiyem doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli kullanıp sık aralıklarla (en az haftada bir) doktorunuza kontrole gitmeniz. Bu belirtilerin geçmesi de kişiden kişiye fark etmekle birlikte 1-2 hafta sürebilir.
Lütfen sorularınızı http://www.psikiyatri-psikoterapi.com/forum/ adresindeki forum üzerinden sorun.
Bende aşagı yukarı 5 yıldır bu duygu karmasası içindeyim.Daha once depakin ve yanı sıra bir cok ilaç kullandım fakat bugun lithurile kadar geldik. Doktorum bipolar tıp2 oldugumu ve 4 yıllık bir lityum tedavisi öngördü fakat kesin değilmiş ümit ediyoruz ki 4 yıl olsun. Anlayamadığım niçin bı kadar uzun bir süre ve sadece kullandıgım lıtyum benı duzeltir mi? Baska yapmam gereken bir sey yok mu? Ne benim hayatımı kolaylastırır ne zora sokar? Çalısmak istemiyor muyum yoksa çalısamıyor muyum onu bile anlayamıyorum, eskisi gibi dikkatli değilim. Eskiden unutmazdım ama simdi hatırlayamıyoru m. Hangi ben normal ben bilmiyorum. Nerede nasıl hareket etmeliyim bilmiyorum sanki. ZORLANIYORUM tek kelimeyle, hemde cok zorlanıyorum yasarken...
Saygılarımla..
Saygılarımla.
Saygilarimla.
Tarif ettiğiniz şikayetlerinize göre siz hala depresyon dönemindesiniz. Bipolar depresyonun iyileşmesi biraz zaman alabilir. Ayrıca eğer kullanmakta olduğunuz tedavi yeterli gelmiyorsa gerekirse antidepresan tedaviyi güçlendirecek ek tedaviler de verilebilir veya ilaç değişikliği yapılabilir. Tabii bunları yapacak olan sizi takip ve tedavi eden psikiyatri hekimidir. Sık aralıklarla (en az ayda bir) psikiyatri poliklinik kontrollerine gitmenizi öneririm.
Saygılarımla.
Saygılarımla.
Merhaba, bu teşhisin anlamı Major Depresyon dur. Major Depresyon da bir duygu durum bozukluğudur.
Saygılarımla.
Tarif ettiğiniz şikayetler ve verilen tedavi sizde Depresyon olduğunu düşündürüyor. Bipolar bozukluk olduğunu söyleyebilmek için Manik Atak geçirilmiş olması gerekiyor. Depresyon sırasında da insanın kendisini garip duygular içinde hissetmesi söz konusu olabilir. Ama siz yine de tüm şikayetlerinizi doktorunuzla paylaşın ki size uygun tedaviyi verebilsin.
Saygılarımla.
Saygılarımla.
Ben 23 yaşındayım.Baze n cok neşeli enerjik hic bir şeyi umursamayan surekli gülen eğlenen ve cok konuşan biriyim fakat bazen de okadar kötü oluyorum ki ben bile şaşırıyorum kendime herşeye aglayan aklıma sürekli kötü şeyleri takan surekli ağlamak isteyen herşeye takilan biri olup çıkıyorum kafamda sürekli bir seyler kuruyorum ve dogruymus gibi aglayip uzulebiliyorum ve bu zamanlar siddete megilli oluyorum genelde ne soylense bagirip cagiriyorum kendime hakim olamiyorum resmen icimden baska biri çıkıyor gibi karsimdaki insanlara fiziksel olarak degil de bagirarak cagirarak zarar verdigimi düşünüyorum ve bir kac dakika sonra oturup agliyorum neden boyle bisey yaptim diye pisman oluyorum .siizce bipolar olabilirmiyim ya da neden boyle sorunum ne?bbu durumdan cok rahatsiz oluyorum etrafimdakilerd e ayni sekilde.sşimdid en tesekkurlrr.
Bu saydığın şikayetlerine bakılırsa sizde bir duygudurum bozukluğu var gibi görünüyor (depresyon, bipolar bozukluk, siklotimi vb.). Ancak sadece bu bilgilere dayanarak bipolar bozukluk var diyemiyoruz. Size önerim biran önce bir Psikiyatriste gitmeniz ve takip ve tedaviye başlamanızdır.
Saygılarımla.
Ben 16 yaşındayım. Yaklaşık 3 senedir bipolar-bozuklu k tedavisi görüyorum. Okula gidince nedensiz yere eve geri dönüyorum. Huzursuzluk başladı, her ne istesem anında yapılmasını istiyorum. Geceleyin uykudan önce kapıların kilitlerini kontrol ediyorum. Ara sıra konuşma esnasında zihnimdekileri unutuyorum. Ayrıca bir işi yaptıktan sonra işi yaptığımdan emin olamıyorum.Sizc e bipoların yanısıra hangi bozukluğu yaşıyorum? Teşekkürler.
Merhaba Atalay,
Tarif ettiğin şikayetlerine bakılırsa sende Depresif duygu durum var. Şu an Major Depresyon geçiriyor olabilirsiniz. Size önerim bir an önce bir Psikiyatri hekimine başvurun ve tedavi olmaya başlayın.
Saygılarımla.
Merhaba,
Bazen Bipolar Bozukluğa kaygı bozukluğu belirtileri eşlik edebilir. Sizin tarif ettiğiniz şikayetler de kaygı bozukluğu belirtileri dır. Özellikle de Obsesif Kompulsif Bozukluk belirtilerini tarif etmektesiniz.
Saygılarımla.
Bu dediğiniz şey bir tür stresle başa çıkma yöntemidir. Bir nevi sesli düşünme de diyebiliriz. Size bir zararı yoksa herhangi bir şey yapmaya gerek yok.
Saygılarımla.
Merhaba, yaşadığınız sıkıntıları gayet iyi anlıyorum. Tarif ettiğin şikayetlere bakılırsa senin şu an mix (karma) bir duygudurum atağı geçirmekte olduğunu düşünüyorum. Bu durum insana çok sıkıntı vermektedir. Bulunduğun ülkede gidebileceğin veya derdini anlatabileceğin bir psikiyatri hekimi yoksa sana tavsiyem online (MSN, Skype vb.) olarak Türkiye den bir psikiyatri hekimi ile iletişime geçmendir. Türkiye de online görüşme yapan psikiyatri uzmanları vardır. Biraz araştırırsanız rahatlıkla bulabilirsiniz.
Sevgili Maya sana önerim bir an önce bir Çocuk Psikiyatrisi uzmanına başvurman ve tedavi olmaya başlamadır. Eğer bulunduğun yerse Çocuk Psikiyatrisi uzmanı yoksa Erişkin Psikiyatrisi uzmanına da başvurabilirsin . Uygun bir tedavi ile bu şikayetlerinin çoğu geçecektir.
Merhaba, terfi ettiniği şikayetleri hekiminiz de paylaştınız mı? Eğer paylaştıysanız size bu şikayetleriniz le ilgili bilgi verirdi büyük ihtimalle. Bu şikayetleriniz de yine duygudurum bozukluğu ile ilişkili olabilir. Bazen bipolar bozukluğa düşünce okunması gibi psikotik belirtiler veya takıntı zorlandı belirtileri eşlik edebilir. Ayrıca çok kırılgan ve alınganlık olmanızın nedeni de ya bulunduğunuz çökkün ruh hali ya da kişilik özelliklerinizd en kaynaklanabilir . Bu şikayetleriniz için ilaç tedavisi ile birlikte ayrıca psikoterapi desteği de alabilirsiniz.
Psikiyatristlerin yanlış teşhis koymasından endişe duymanıza gerek yok. Tedavinizin aksamasından veya tedavi olamamaktan endişe edin bence. Kendinize bir psikiyatri uzmanı seçin ve düzenli kontrollere ve takiplere gidin.
Saygılarımla.
Size tavsiyem oğlunuzu bir an önce bir psikiyatri hekimine götürün. Oğlunuzada büyük ihtimalle duygudurum bozukluğu var. Şu an da depresif nöbette olabilir. Siz Lamictal i duygudurum bozukluğu için kullanıyorsanız Oğlunuza da bu ilaç başlanabilir. Ama bu ilacı kendi kafanıza göre kullanmayın bir psikiyatristin takibi ve kontrolü altında kullanmanızı tavsiye ederim.
Saygılarımla.
Tarif ettiğiniz şikayetler Bipolar Mizaç Bozukluğu şikayetleridir. Saydığın ilaçlar arasında duygurum düzenleyici ilaç göremedim. Bipolar Mizaç Boukluğu olan hastaların mutlaka bir duygudurum düzenleyici ilaç kullanması gerekir. Aksi taktirde sizin de söylediğiniz gibi duygudurumu sık sık yükselir veya çöküşe geçer. Tavsiyem psikiyatri uzmanına gitmeniz ve duygudurum bozukluğu olduğunuzu söyleyin ki size bir duygudurum düzenleyici ilaç başlasın. Ayrıca bölgenizdeki askeri hastanenin psikiyatri uzmanına şikayetlerinizi anlatırsanız askere gidişiniz ertelenebilir.
Saygılarımla.
Merhaba,
Anladığım kadarı ile sizde Duygudurum Bozukluğu var. Buna bağlı sık sık Depresyon atakları geçirmektesiniz . Bu tarif ettiğiniz şikayetleriniz ve intihar düşünceleriniz de bu dönemde oluyordur. Size tavsiyem ilaçlarınızı düzenli kullanın ve sık aralıklarla psikiyatri hekimi kontrollerinize gidin. Geçmiş olsun.
Saygılarımla.
Merhaba,
Anladığıma göre şu an zor bir dönem geçriyorsunuz. Bu sıkıntılarınızl a başa çıkabilmek ve üstesinden gelebilmek için profesyonel yardım alabilirsiniz. Bir psikiyatri uzmanına ve ya bir psikoloğa başvurarak şuan yaşamakta olduğunuz sorunları anlatabilirsini z ve sorununza yönelik çözüm yolları bulabilme imkanınız olur. Gerekirse ilaç desteği ile bu dönemi daha rahat atlatabilirsini z. Geçmiş olsun.
Saygılarımla.
Merhaba Rabia,
Tarif ettiğin şikayetlerine bakılırsa sende duygudurum dalgalanması oluyor. Bu şikayetlerin Duygudurum Bozukluğunun ön habercisi olabilir. Sana önerim ailenle de bu şikayetlerini ve yaşadıklarını paylaş ve bir Çocuk Psikiyatrisi uzmanı vaya Erişkin Psikiyatrisi uzmanına giderek tedavi yardımı al. Uygun tedavi ile bu duygudurum dalgalanmarı düzelecektir. Geçmiş olsun.
Sevgilerimle.
Merhaba Nigar hanım,
Kızınızdaki sadece bu şikayetlere bakarak onda Bipolar Bozukluk var demek mümkün değildir. Kızınızdaki bu şikayetler devam edecek olursa onu bir Çocuk veya Erşkin Psikiyatrisi uzmanına götürmenizi öneririm. Bipolar bozukluğun tedavisi belirli ilaçları düzenli ve uzun süre kullanmakla olur. Bunu bir nevi Tansiyon hastalığı gibi düşünün. İlaçlarınızı düzenli kullanırsanız ve belirli aralıklarla kontrollere giderseniz tansiyonunuz (duygudurum) dengede gidecektir. Eğer tedavinizi düzenli kullanmazsanız tansiyonunuz (duygudurum) dengesiz olur. Gebe kalabilirsiniz ama bu konuyu sizi takip ve tedavi eden hekimle konuşarak karar vermenizi öneririm.
Saygılarımla.
Merhaba Ayşegül Hanım,
Tarif ettiğiniz şikayetlere bakılırsa sizde Depresyon olduğunu düşünüyorum. Size önerim bir an önce bir psikiyatri hekimine başvurun ve tedavi olmaya başlayın. Tedaviden çok fayda gireceğinize emin olun. Geçmiş olsun.
Saygılarımla.
Merhaba Cansu Hanım,
Tarif ettiğiniz şikayetlere bakılırsa sizin şu Depresyon geçirmekte olduğunuzu düşünüyorum. Bu şikayetleriniz için bir psikiyatri uzmanına başvurmanızı ve tedavi yardımı almanızı öneririm. Geçmiş olsun.
Saygılarımla.
Merhaba,
Tarif ettiğiniz şikayetler sizin şuan duygudurum dalgalanması yaşadığınızı düşündürüyor. Bu şikayetlerinizi n nedenini belirlemek için ayrıntılı psikiyatrik ve psikolojik değerlendirme yapılması uygun olur. Size önerim bir Çocuk Psikiyatrisi veya Psikiyatri uzmanına başvurmanız ve yardım almanızdır. Geçmiş olsun.
Saygılarımla.
Merhaba,
Tarrif ettiğiniz şikayetlerinize bakılırsa sizde duygudurum dalgalanmaları olmaktadır. Bazen çoşma şeklinde bazen çökme şeklinde. Bu da sizde olası bir Bipolar Mizaç Bozukluğu olabileceğini düşündürmektedi r. Bu konuda kesin bir şey söylemek için ayrıntılı psikiyatrik muayene yapılması gerekir. Size önerim bir Psikiyatr uzmanına başvurmanız ve tedavi yardımı almanızdır. Geçmiş olsun.
Saygılarımla.
19 yaşındayım yaklaşık 1 aydır kendimi hiç iyi hissetmiyorum,f akat son 2 haftadır bu durum daha yoğun. Kendimi zihnen çok yorgun ve bitkin hissediyorum. Hayatta zevk almıyorum yaşamamın bir önemi olduğunu düşünmüyorum. Kimsenin dürüst olduğunu düşünmüyorum ve bu durumu düşündükçe sinirleniyorum. en ufak bir şey de sinirlenip ağlıyorum. Son 2 haftadır yoğun bir şekilde unutkanlık yaşıyorum ( gittiğim yerlerde telefonumu unutma, en basit mat işleminin cevabını bulamama,( örn 16/2) sağım ne taraftı diye 2 dk düşünme vb.)
zihnimde sürekli düşünceler var(yaşamadığım bir olayı yaşamış gibi düşünüp aklıma gelmesi) bir şeye odaklanmakta güçlük çekiyorum.
bilgilendirirse niz sevinirim.. Teşekkürler
Tarif ettiğiniz şikayetlerinize bakılırsa sizin şu an Depresyon geçirmekte olduğunuzu düşünüyorum. Ama kesin bir şey söylemek için ayrıntılı psikiyatrik değerlendirme yapılması gerekir. Size önerim bir an önce bir Psikiyatri uzmanı hekime başvurun ve bu şikayetleriniz için yardım almaya başlayın. Uygun bir tedavi ile (ilaç ve/veya psikoterapi) bu şikayetlerinizd en kurtulabilirsin iz. Geçmiş olsun.
Saygılarımla.
Tarif ettiğiniz şikayetlere bakılırsa sizde Duygudurum Bozukluğu olduğunu düşündürüyor. Ancak kesin bir şey söylemek için ayrıntılı psikiyatrik muyene yapılması gerekiyor. Size önerim bir an önce bir psikiyatri hekimine başvurun ve gerekirse bu şikayetleriniz için tedavi yardımı alın. Uygun bir tedavi ile bu şikayetleriniz düzelecektir diye düşünüyorum. Geçmiş olsun.
Saygılarımla.
Tarif ettiğiniz şikayetlere bakılırsa siz şu an Duygudurum Bozukluğu rahatsızlığı geçiriyor olma ihtimaliniz çok yüksek. Size önerim bir an önce bir Psikiyatri hekimine başvurun ve bu şikayetleriniz için tedavi yardımı almaya başlayın. Geçmiş olsun.
Saygılarımla.
Merhaba, Tarif ettiğiniz şikayetlere bakılırsa sizde kişilik bozukluğu veya Duygudurum Bozukluğu olabilir. Özellik Borderline Kişilik Bozukluğu ile Bipolar Duygudurum Bozukluğu sık sık karışabiliyor. Size önerim tekrar bir Psikiyatri hekimine başvurun ve şikayetlerinizi anlatın. Gerekirse bu konuda psikoterapi desteği almanızı öneririm. Geçmiş olsun.
Saygılarımla
Merhaba, Sizin tarif ettiğiniz şikayetlerinize baktığımızda sizde daha çok Depresyon olduğunu düşünüyorum. Bazen de bu depresyona kaygı belirtileri de eşlik etmektedir alnadığıma göre. Size önerim bir Psikiyatri hekimine başvurun ve tedavi yardımı alın. Tedavi ile bu şikayetleriniz düzelecektir diye düşünüyorum. Geçmiş olsun.
Saygılarımla.
Tarif ettiği şikayetler bu yaşlardaki bir çok gençte olabilecek şikayetlerdir. Ergenlik döneminde bazen bu gibi duygururumu dalgalanmalrı olabilmektedir. Eğer bu şikayetlerin ara ara oluyor ve senin günlük işlevselliğini çok etkilemiyorsa herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur ve zamanla geçecektir. Ancak bu şikayetlerin uzun süre ve sık devam ediyorsa ve senin günlük işlevselliğini olumsuz etkiliyorsa sana önerim bir Çocuk Psikiyatrisi veya Erişkin Psikiyatrisi uzmanına başvurarak bu şikayetlerin için yardım alabilirsin. Geçmiş olsun.
Savgilerimle.