Psikiyatri ve Psikoterapi
Psikiyatri ve psikoterapi hakkında her şey...
Bebeklik ve Çocukluk Döneminde Görülen Beslenme Sorunları
Bebek 10-12 aylık oluncaya kadar beslenmesi için mutlaka başka birine ihtiyaç duyar. Bu dönemde bebek için anne her şeyden önce besin sağlayan bir varlıktır. Dolayısıyla çocuk zihnine göre, yemek verilmesi (çocuğun beslenmesi) sevginin; verilmemesi ise cezanın belirtisidir. Benzer şekilde anne de, çocuğun yiyeceği kabulünü sevilme, reddini ise reddedilme, verilmeme olarak algılar. Anne ile beslenme işlevi arasındaki bu yakın ilişki nedeniyle, anne-çocuk arasındaki her türlü sorun çocukta beslenme problemi olarak karşımıza çıkabilir.
Anne memesini veya biberonu kabul etmeme, emme güçlüğü
Bu durum doğum sonrası ilk birkaç gün içinde beslenme tekniğinde, yani bebeği tutuş pozisyonu, biberon emziğinin delik büyüklüğü vs. gibi hatalar nedeniyle geçici olarak oluşabilir. Ancak, emme güçlüğü olan, emmeyi beceremeyen ya da emerken çabuk yorulan bebeklerde, enfeksiyonlar, kalp-damar, sinir ve sindirim sistemi hastalıkları gibi bedensel hastalıklardan biri var olabilir.
İshal·Kabızlık
Aşın beslenme, sindirim sistemi enfeksiyon hastalıkları, ilaçlar, süt alerjisi gibi nedenler ishale neden olabilir. Yetersiz sıvı alımı, bağırsak hastalıkları gibi nedenler de kabızlığa yol açabilir. Psiko-sosyal faktörler de ishal ve kabızlık oluşumunda etkilidir.
Kusma
Aşırı beslenmeden kaynaklanan basit bir kusma olabileceği gibi bedensel bir hastalığın belirtisi olarak da görülebilir. Bazı psikolojik sorunlar kusma şeklinde belirti verebilir. Çocuklar da sık görülen psikolojik nedenli belirtiler içinde ön sıralarda kusma ve karın ağrısı yer alır.
Karın ağrısı
Başka belirtilerin eşlik etmediği ve bedensel neden bulunamadığı durumlarda karın ağrısı bir stres belirtisi olarak ele alınır. Bebekliğin ilk aylarında sık görülen ve bebeği oldukça rahatsız eden kolik ağrıları bu türden ağrılardır. Burada psikolojik etkenlerin bebek sindirim sisteminin çalışma biçimini etkileyerek ağlama krizleri ile seyreden rahatsızlığı oluşturduğu düşünülmektedir. Yukarıda sözü edilen sorunlarda öncelikle bedensel bir hastalık olup olmadığı araştırılır. Eğer bedensel bir neden bulunamazsa o zaman psikolojik nedenlere yönelinir.
Doğum sonrasında annedeki isteksizlik, çabuk sinirlenme, tahammülsüzlük ya da istenmeden hamile kalınan bebeğe duygusal yatırımdaki eksiklik nedeniyle bebekte beslenme sonınları oluşabilir. Bebeğini her kucağa alışında sıkıntı yaşayan bir annenin bebeği de huzursuz olur, emmez, devamlı ağlar. Bu durum annenin sıkıntısını bir kat daha artırır. Annenin yapması gereken, bu sıkıntıları ve gerginlikleri azaltacak yolları bulmaya yönelik psikiyatrik yardım almaktır.
Normal olarak çocuk 2-3 yaşlarına geldiğinde iştahı azalır. Buna çocuğun o yaştaki doğal negativist tutumu da eklenince anne ve baba huzursuz olur. Çocuk artık sevdiği ve sevmediği yemekleri ayırmaya başlar. Bu konuda taviz vermez. Ancak bu karşıt tutum geçicidir. Eğer çocuğun iştahı doğrultusunda yemesine izin verilmezse ciddi yeme problemleri gelişebilir.
Okul döneminde ise çocuğun iştahı yerine gelir. Bu yaştaki bir çocuk aile içi sorunlar nedeniyle yemek yemeyi anne baba için adeta bir silah olarak kullanabilir.
Büyüme geriliği
Yaşıtları ile kıyaslandığında o yaştaki bir çocuğun olması gereken asgari boy ve kiloya ulaşamayan çocuklarda büyüme geriliğinden söz edilir. Büyümeyi belirleyen iki önemli faktör vardır; bunlar genetik (kalıtım) ve çevresel faktörlerdir. Çevresel faktörlerin başında beslenme gelir. Gelişim döneminde çocuğun beslenmesini bozan her türlü süreğen hastalık beslenme bozukluğu oluşturabilir. Ayrıca bu dönemde psikolojik etkenlerde büyümeyi engelleyebilir.
Büyüme özellikle annenin çocuğuna yeterli ve kaliteli bir bakım vermesine bağlıdır. Anne çocuk arasındaki ilişkiyi bozabilecek annedeki bunaltı, çökkünlük, huzursuzluk ile çocuğu ret ve evlilik sorunları bu bakımın verilmesini zorlaştırır. Anne ve babanın var olan sorunlarını çözebilmeleri için psikiyatrik yardıma ihtiyaçları olabilir.
Pika
Pika çocuğun yenilebilir olmayan kağıt, naylon, toz, toprak, odun parçası, boya gibi çeşitli maddeleri yemesi olarak tarif edilir. 18-24 ay öncesi bebeklerin ellerine geçen her maddeyi ağızlarına götürmesi normaldir. Ancak bu aydan sonra çocuğun yenilebilir olmayan maddeleri ayırt etmesi beklenir. Pika hastalığı olan çocuklar yaşlarıyla uygunsuz şekilde buldukları genellikle toprak cinsi maddeleri ağızlarına götürür ve yemeye çalışırlar. Pikanın çocuklarda hangi sıklıkça görüldüğü bilinmemektedir. Zararlı maddelerin yenmesiyle oluşabilecek zehirlenme enfeksiyon ve sindirim sistemi hastalıkları gibi tehlikelerden, dolayı pikanın üzerinde dikkatle durulması gerekir. Normal çocuklar dışında otistik, psikotik ve zeka geriliği olan çocuklarda da pikaya rastlanabilir.
Pika nedeni olarak iki varsayım öne sürülmüştür.
1- Vücuttaki bazı elementlerin eksikliği, (özellikle demir)
2- Annenin çocuğu ihmali nedeniyle çocuğun çevresinden bir uyarı alabilmek için bu yolu kullanması.
Pika tedavinin ilk aşaması çocuk için güvenli bir ortamın sağlanmasıdır. Çocuğun bulunduğu ortamlardan bu tür maddeler uzak tutulmalıdır. Diğer yandan anne-çocuk arasındaki ilişki sorununun çözümüne yönelik rehberlik gerekir. Zeka geriliği olan büyük yaştaki çocuklara ise davranış tedavileri uygulanabilir.
İştahsızlık
Yemek istememe ya da az yemek yeme olarak tarif edilen iştahsızlık günümüzde annelerin önemli bir kısmının şikayet ettiği konuların başın gelmektedir. İştahsızlık birçok hastalığın belirtileri arasında sayılır. Bu nedenle iştahsızlığın nedeni araştırılmalıdır. Ancak iştahsızlığın görece bir kavram olduğu unutulmamalıdır. Çocuk yaşının gerektirdiği ve ihtiyacı kadar besini alabilir. Bazı anne ve babalar çocuklarının iştahsızlığından söz ederken bu gerçeği görmezlikten gelir ve çocuğunun yaşının ve gelişiminin üzerinde besin almasını arzularlar. Çocuğun iştahsız olduğuna anne baba değil hekim karar vermelidir. Yaşının gerektirdiği kadar besin alan çocuklar anne baba tarafından iştahsız olarak nitelenip yemek için zorlanabilmektedir. Bu durum ebeveyn-çocuk arasındaki ilişkiyi zedelemekte ve çocuğun gerginliğini artırmaktadır. Bir noktadan sonra çocuk yememeyi silah olarak kullanır ve ilişki daha da bozulur. Her şeyden önce yemek evde sürtüşme konusu olmaktan çıkarılmalı ve çocuk gerçekten iştahsız ise hekimin önerileri dahilinde beslenme programına uyulmalıdır.
Şişmanlık
Çocuğun olması gereken kilodan %20 daha fazla kiloya sahip olmasına şişmanlık denir. Şişmanlık çocukluk çağında ender değildir. Özellikle gelişmiş ülkelerde ve ekonomik düzeyi yüksek ailelerin çocuklarında Şişman çocukların çoğu bebekliğinde de şişmandır. %60-80 kadarı erişkin yaşta da şişman olacaktır.
Çocukta şişmanlık problemi genellikle aşağıda belirtilen şekillerde gündeme gelir:
- Öğretmen ya da aile dışındaki insanlar çocuğun şişman olduğunu söyleyebilirler.
- Aile çocuğun kilo aldığından endişelenebilir.
- Özellikle yaşı büyük kız çocuklar kendisinin şişman olduğundan yakınabilir.
Çocukta şişmanlığın nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.
1- Hastalıklar: Bazı hormonal ve kalıtımsal hastalıklar çocukta şişmanlığa neden olabilir.
2- Kalıtını: Ailesel olarak kilo almaya yatkınlık olabilir. Bu çocukların anne ve babaları da şişmandır.
3- Fazla miktarda kalorili besin alımı: Çocuğun harcadığından daha fazla miktarda kalori alımı şişmanlığa yol açar. Bu çocuklar çok yer, az hareket ederler.
4- Ailenin yeme alışkanlığı: Anne sütü yerine hazır mama alan çocuklarla, abur cubur yemeyi seven ve unlu mamüllerin tüketiminin fazla olduğu ailelerin çocuklarında şişmanlık riski fazladır.
5· Stres: Çocukta stres oluşturacak olaylar aşın derecede yemeye neden olabilir. Stres anında yemenin bilişsel kontrolünün azaldığından söz edilmektedir.
Bazı anneler aşın koruyucu ve kollayıcı bir tavırla adeta acıkmasına izin vermeden ellerinde bir tabak ile çocuğun peşinde dolaşırlar. Bu tavır çocuğun kendi yeme otonomisini (bağımsızlığını) kazanmasını engeller. Çocuk artık kendi denetimini yapamamakta ve önüne sunulan her şeyi yeme zorunluluğu hissetmektedir.
Şişmanlıkları diğer çocuklar hatta erişkinler tarafından alay konusu edilen bu çocukların genellikle öz güvenleri azdır. Alıngan ve hassas yapılan nedeniyle kolay kırılır ve gücenirler. Anoreksi ve bulimia gibi hastalıklar için şişmanlık bir risk faktörüdür. Tedavide diyet programları ile davranış ve bilişsel psikoterapi yaklaşımları uygulanır.
Anoreksiya
Kilo alma korkusuyla bilinçli olarak yemek yememek için aşın çaba sarfetmektir. 6 yaşından 60 yaşına kadar her yaşta görülebilmesine karşı klinikte en sık 14-19 yaşlan arası rastlanır. Kızlarda görülme sıklığı erkeklere nazaran 10 kat daha fazladır.
Hastalığın iki temel belirtisi kilo almaktan aşın korkma ve vücut ağırlığını algılamada bozukluktur. Başlangıçta kilosu ne olursa olsun hasta diyet yapmaya karar verir. Kararında oldukça ısrarlıdır. Yemek olarak kilo yapmayan özel diyet yiyeceklerini seçer. Yemek yemesi saatlerce sürer ve yavaş yavaş lokmaları minik parçalara bölerek yer. Adeta yemekten korkar. Zamanla kilo kaybetmesine karşın kendisini hala şişman ya da şişmanlayacak gibi hisseder. Özellikle kızlar vücutlarının karın, baldır, kalça gibi bölgelerinin çirkin göründüğünden şikayet ederler.
Aile durumu fark ettiğinde çocuğun yemesi konusunda ısrar eder. Ancak her türlü baskı daha az yeme ile sonuçlanır. Bazen yenilenler isteyerek kusulur, kilo almamak için ishal yapıcı ilaçlar ve idrar sökücüler kullanılır. Aşın egzersiz yaparak kilo alımı engellenmeye çalışılır. Hasta bir deri bir kemik kalsa bile aynaya baktığında kendisinin hala şişman olduğunu söyleyebilir.
Aslında bu çocuklar iştahsız değildirler, yeme istekleri vardır. Fakat bilinçli bir çaba ile yemeyi reddederler. Zaman zaman bu aşın diyet, tıkanırcasına yeme çabasıyla da bölünebilir. Kızlarda adet dönemi ortadan kalkabilir. Erkeklerde ise cinsel istek ve ilgi azalması görülür.
Hastalığın kesin nedeni bilinmemekle beraber araştırmacılar çeşitli risk faktörlerinden söz etmektedirler. Bunlar:
- Kültürel olarak zayıf görünmenin bir ideal haline gelmesi. Tombul kadın imajının kabul gördüğü toplumlarda bu hastalığa az rastlanmaktadır.
- Toplumla paralel şekilde ailenin zayıf görünümü destekler tutum ve davranışları.
- Ailenin başka bireylerinde yeme bozukluğu, duygulanım bozukluğu (çökkünlük-mani) ya da alkol kullanımı olması.
- Çocuk ve gençlerin bağımsız hareket edebilmesini güçleştiren aile tutumları,
- Çocuğun ya da gencin şişman olması.
- Çocuğun ya da gencin süreğen bir hastalığının olması.
- Bireysel olarak çocukta özgüven düşüklüğü, kontrolünü kaybetme korkusu ve çaresizlik duygusunun olması.
Diğer yandan hastalık sırasında oluşan hormonal değişikliklerin hastalığın biyolojik kaynaklı olabileceğini akla gelirse de bu değişikliklerin aç kalmaya bağlı geliştiği fikri daha yaygındır. Konuyla ilgili araştırmalar devam etmektedir.
Anoreksiya her şeyden önce hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Hemen önlem alınmazsa ölümle dahi sonuçlanabilir. Bu nedenle ilk önce tedavinin evde mi yoksa hastanede mi sürdürüleceğine karar verilir. Hayati tehlikesi olan, belirgin kilo kaybı bulunan ve yemeyi reddeden hastalar hastaneye yatırılarak tedavi edilirler.
İster evde ister hastanede olsun tedavinin ilk aşaması hastayla işbirliği kurabilmektir. Hasta ve ailesi hastalık hakkında bilgilendirilir ve aileye rehberlik yapılır. Tedavide hastalar bireysel psikoterapiye alınır. İlaç tedavisinin de yararlı olduğu görülmüştür.
Bulimiya
Aşın yeme nöbetleri ile kilo almayı engelleme çabalarının birlikte bulunduğu bir hastalıktır. Hasta bir taraftan kontrolsüz şekilde ve fazla miktarda değişik türden yiyecekleri yerken diğer taraftan kilo almasını engelleyebilmek için aşın çaba gösterir. Yediklerini kusar, hatta ishal yapıcı ve idrar söktürücü ilaçlar kullanır. Aşın yeme nöbetlerini dengeleyebilmek için ağır egzersizler yapar ya da bir süre için hiçbir şey yemez. Beden yapısı ile aşın uğraşır. Yemesine rağmen şişmanlıktan korkar. Bu kişilerin bazen yemek yeme tutkusu o kadar aşırı olur ki çevrede yiyecek bir şeyler bulamam korkusu yaşayabilirler. Yanlarında çeşit çeşit yiyecekler taşırlar. Hastalık nöbetlerle seyrettiğinden ara dönemlerde hastanın şikayeti olmayabilir. Kızlarda erkeklere oranla on kat daha fazla görülür. Oluş nedeni tam aydınlatılamamıştır.
Bulimiya Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavisinde anorekside olduğu gibi ilaçlar ve psikoterapi yöntemleri kullanılır. Anoreksi insan hayatını tehdit eden bir hastalık olduğu için öncelikle bu tehdidin giderilmesi için beslenmenin düzenlenmesi gerekir. Eğer gerekli görülürse bu tedavi hastaneye yatırılarak yapılır. Hastalığın tedavisinde çok yönlü yaklaşımlar gerekebilir. Bulimiya tedavisinde Bilişsel-Davranışçı psikoterapi başarılı bir tedavi yöntemidir ve çoğu hasta için en uygun tedavi yöntemi olduğu söylenebilir. İlaç tedavisinin de etkin olduğu gösterilmiştir.
Tedaviden elde edilen sonuçlar yüz güldürücüdür. Uzun sürebilecek bir tedavi programına uyum sağlayabilmek tedaviden yararlanma şansını arttıran en önemli faktördür.
Kaynak:
1- Öztürk M. Beslenme ve Yeme Sorunları, Popüler Psikiyatri, Sayı 47, Ocak-Şubat 2009, 12-15
2- Taner I. Y. Yeme Bozuklukları, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Editör: Aysev S. A. Taner I. Y. 2007: 553-586