Psikiyatri ve Psikoterapi

Psikiyatri ve psikoterapi hakkında her şey...

Distimik Bozukluk

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Neden yıllardır mutsuz, halsiz ve yorgun hissediyorum??

distimiDistimik Bozukluk olarak bilinen bu rahatsızlık, kişinin en az 2 yıldır olan, hemen her gün yaklaşık gün boyunca süren; mutsuz, keyifsiz, yorgun, iştahsız ya da aşırı yeme eğilimi gösteren, uykusuzluk ya da çok uyumanın eşlik ettiği; genel olarak ‘kötü’ hissetme halidir. Bu kişiler kendilerini, hüzünlü, kederli, hayattan zevk alamayan, hiç bir şey yapmak istemeyen olarak tanımlarlar. Çocuklarda irrite hal ile ortaya çıkabilir. Bir yıl sürmesi durumunda bu tanıyı alabilir. Yani erişkinde en az 2 yıl, ancak çocuklarda 1 yıl da tanı koyulabilir.

İştahsızlık veya aşırı yemek yeme, uykusuzluk ya da aşırı uyku uyuma, enerjinin düşük olması, yorgunluk, benlik saygısının düşmesi, düşünceleri yoğunlaştıramama, umutsuzluk duyguları ve karar vermede güçlük çekme görülür. Bu kişiler sürekli kendilerini eleştirirler ve ilgileri azalır. Kendilerini yetersiz bulurlar, çekici hissetmezler. Bu depresif durumun bir parçası olduğu için de, sorulmadıkça yakınmazlar; çünkü hep böyledirler.

Distimik bozuklukta en sık yetersizlik duyguları, genel bir ilgi kaybı ve hiçbir şeyden zevk alamama, toplumdan uzaklaşma, suçluluk duyguları ya da geçmişle ilgili düşüncelere dalmalar, yaşam etkinliklerinde ve üretkenliğinde azalma, etkin olamama görülür; ayrıca hızlı göz hareketleri vardır.

Çocuklarda her iki cinste eşit görülür. Çoğu kez okul başarısında ve toplumsal etkinliklerde bozulmalara neden olur. Bu çocuklar irrite, ters, huysuz ve “asabi” dirler. Benlik saygıları ve toplumsal becerileri düşüktür; karamsardırlar.

Distimik Bozukluk Ne Zaman Başlar ve Nedenleri Neler Olabilir?

Distimik bozukluk çocukluktan yaşlılığa değin herhangi bir yaşta başlayabilir. Ancak distiminin başlangıç yaşının bir dizi önemli klinik ve muhtemel etyolojik unsurla korele olmasının erken ve geç başlangıçlı distimik bozuklukların birbirinden farklı gelişimsel yolağı temsil ettiğini düşündürmektedir. Mesela erken başlangıçlı (çocukluk ya da ergenlik döneminde başlayan) distimik bozukluğun duygudurum bozuklukları açısından ailevi yüklülükle, çocukluk çağı istismarlarıyla ve kişilik bozukluklarıyla biraradalığından söz edilmektedir. Aksine geç başlangıçlı distimik bozuklukların ise önemli kayıplar ve sağlık sorunlarıyla ilişkili olduğunun üzerinde durulmaktadır. Tanı kriterlerinde de distimik bozukluğun 21 yaşından önce başlayıp başlamamasına göre şekillenen erken ve geç başlangıçlı ayrımının önemine değinilmiştir. Distimi vakalarının büyük çoğunluğu sürekli depresif olduklarından yakınırlar; çoğu erken yaşlarda çocukluk, ergenlik en çok da yirmili yaşlarda başlar. Geç başlangıçlı alt tipi orta yaş ve ileri yaş grubunda başlayan, sıklıkla da kadınların etkilendiği bir gruptur.

Distimik Bozukluğun Depresyondan ne farkı var?

Distimik bozukluk olgularının çok önemli bir bölümünün major depresif epizod kriterlerini karşılayacak şekilde alevlenmeler yaşadığı bilinmektedir. Aslında, distiminin üzerinde oluşan major depresif epizod çoğunlukla kişiyi profesyonel yardım arayışına zorlamaktadır. Yani kişi aslında yıllardır kendini kötü hissetmekte ancak işlevselliği genel olarak bozulmamaktadır. Ancak bu durumun üzerine Major Depresyon eklendiği zaman, suçluluk duyguları çok artmakta, kişi yataktan bile çıkmak istememekte, işine gitmemekte, aile problemleri yaşamakta, bazı durumlarda intihara bile gidebilmektedir.

Bende bu şikayetler varsa ne yapmalıyım?

Depresif durum toplumsal ve mesleki alanda, üretkenlikte sıkıntıya neden olur. Bu durumu bir sürü neden ortaya çıkarabilir; eş ile ilgili anlaşma ve iletişim sorunları, maddi problemler, çocuklar ile ilgili sorunlar, aile içi farklı çatışmalar, iş yerinde problemler gibi.. Eğer yaşadığımız ortamda bu tür problemler varsa, baş etmekte sorun yaşıyorsak, artık sınırlarımızın zorlandığını düşünüyorsak ve bizi çok yoruyorsa yardım almamız gerekmektedir. Bu tür şikayetlerin tedavisinde öncelikle bir psikiyatri uzmanı tarafından muayene edilmek, arkasından da düzenli olarak antidepresan ilaç tedavisi almak gerekebilir. Ancak Psikoterapi desteği ile ilaç tedavisini beraber almak, daha sağlıklı ve etkili bir yol olabilir. Sizde kendinizi en az 2 yıldır mutsuz, keyifsiz, huzursuz ve sinirli hissediyorsanız, psikoterapi ve ya ilaç tedavisi almak için mutlaka bir psikiyatri uzmanını görünüz…

Yorumlar  

#1 azize 26-06-2013 14:22
söylemesi kolay..psikiyat riye yada psikoloğa gitmek ne kadar külfetli olduğunu sanırım haberiniz vardır..daha akıllıca bir çözüm önerin lütfen..
#2 Uzm. Dr. Mustafa CANBAZOĞLU 07-07-2013 10:21
Devlet hastanelerine başvurabilirsin iz. Tabii eğer devletin aldığı 8-10 TL muayene parası da size fazla gelmiyorsa.
Saygılarımla.
#3 halil erkal 13-10-2015 10:13
Merhabalar Degerli hocam,

34 yasindayim ve ailemle yasiyorum. ailem cocuklugumdan beri beni surekli kontrol altinda tutma ve her seyimden haberdar olma gibi takintili ruh halleriyle beni pranga altina almak istedi. ve su anda da finansal sikintilarimi firsat bilerek 'para' kozlarini oynuyor ve beni istedikleri insan prototipine sokmaya calisiyorlar. Velhasil yaklasik 2 senedir tahammulsuz, cabuk yukselen ve mantiksiz sorulara direkt ve sert yanit veren bir mizaca sahip oldum. Kendimi 13-14 yaslarindaki 'kimse beni anlamiyor' tavrina sahip gecis surecindeki cocuklara benzetmeye basladim. akabinde soylemek istedigim su degerli hekimim, devlet hastanelerindek i 2-3 dakikalik recete yazma faslinin disinda, klinik tani koyulabilecek herhangi bir hastanin derin manada dinlenilmesi ve yol gosterilmesi bu 2-3 dakikada nasil mumkun olacak bana ve buna benzer sorun yasayan arkadaslara hem yuzeysel mana da tani hem de izlenecek yol kismindayardimc i olabilir misiniz?

Degerli vaktinizi ayirdiginiz icin tesekkur ederim.
#4 Uzm. Dr. Mustafa CANBAZOĞLU 13-10-2015 10:45
Merhaba Halil bey,
Sizi gayet iyi anlıyorum. Maalesef Devlet Hastanelerindek i yoğunluk nedeniyle orada çalışan hekimlerin de elinde olmadan hastalarına yeterince vakit ayıramıyorlar. Bu durum da sizin gibi bir çok kişinin yetersiz psikiyatrik tedavi almasına neden oluyor. Size önerim eğer imkanınız varsa muayenehane de çalışan bir psikiyatri hekimine başvurmanızdır. Muayenehane şartlarında bir hastaya ortalama 50 dakika ayrılabiliyor. Ayrıca daha kapsamlı psikoterapi desteği alma şansınız da olabiliyor.
Saygılarımla
#5 emel emel 12-01-2016 15:55
doktor bey.. ben yaklaşık 6 aydır kendimi kötü mutsuz hissediyorum. artık vucudumda ağrılar oluyor ve bunlardan kurtulmak için psikiyatriye gittim.. bana cymbalta 30mg verdi ve kullandım ve yeterli gelmedi bu kez 60mg verdi ve hala yeterli olmuyor.. napıcamı bilmiyorum.. daha önce 2 yıldan fazla paxil kullandım ve sonra prozac kullandım.. bıraktıktan uzun bi aradan sonra bunlar oldu ve sanki eskiye göre daha kötü durumdayım.. hayatımda bazı değişiklikler oldu bu yüzden mi? evlilik aşamasındayım ve yaşadığım şehir, işyeri değişikliğim olacak. bunların etkisinde kalıyorum ama bu denli beni hasta, mutsuz,huzursuz ,aşırı kaygılı ve agrı yapması bana pek anlamlı gelmiyor.. hala ilaçlar yetersiz ve ben hala kaygılıyım ne yapmalıyım.. doktorum sanki söylediklerimi dikkate almıyo.. doktor değişikliği mi yapmalıyım? bana yardımcı olursanız cok sevinirim saygılar
#6 Uzm. Dr. Mustafa CANBAZOĞLU 12-01-2016 22:36
Merhaba,
Tarif ettiğiniz şikayetlere bakılırsa siz şu an Depresyon geçirmektesiniz . Depresyonunuz tekrar nüks etmiş anlaşılan. Eğer kullanmakta olduğunuz ilaçlar şikayetlerinize iyi gelmez ise ilaç değişikliği yapılmasında fayda var. İster şuan gitmekte olduğunuz doktorunuzla isterseniz başka bir psikiyatri uzmanına giderek durumunuzu tekrar anlatın ve tedavinizin tekrar düzenlenmesini istetyin. Geçmiş olsun.
Saygılarımla.
#7 ramazan ergin 06-04-2016 17:45
merhaba hocam bende yaygın ankisiyete vardı citoles kullaniyordum sonra aniden nuks etti ve depresyon sanirim eşlik etti hiç biseyde. zevk alamiyorum his ve duygusal olarak iyi degilim icimde yaşama sevinci yok ama ölüm korkusu da var duygularim hislerim bazen iyi oluyor aniden değişiyor bu beni çok rahatsız ediyor bu nedir hocam
#8 Uzm. Dr. Mustafa CANBAZOĞLU 24-05-2016 16:06
Merhaba Ramazan bey,
Tarif ettiğiniz şikayetlerinize bakılırsa sizin şu an Drpresyon geçirmekte olduğunuzu ve ona eşlik eden kaygı balirtileri olduğunu düşünüyorum. Kullanmakta olduğunuz ilaç dozu bu şikayetiniz için yeterli gelmiyor olabilir. Size önerim tekrar Psikiyatri uzmanı hekiminize gidin ve durumunuz tekrar değerlendirilsi n ve tedaviniz tekrar düzenlensin. Uygun tedavi ile bu şikayetlerden kurtulabilirsin iz. Geçmiş olsun.
Saygılarımla.
#9 ramazan ergin 27-05-2016 18:07
Tesekkur ederim hocam çok sagolun
#10 büşraysn 29-05-2016 16:37
Ben pdr ögrencisiyim va davranim bozukluklari calisirken distiminin tani kriterlerini kendime cok yakın buldum.. ve yaklasik 1 yildir durmadan sinirliyim cok fazla uyuyorum ve kararsızim gelecekle ilgili umutsuzluk duygusu oluyor profesyonel destek almam gerekir mi ?
#11 Uzm. Dr. Mustafa CANBAZOĞLU 31-05-2016 21:58
Merhaba,
Evet, bu durumunuz Distimik Bozukluk mu yoksa başka bir nedene mi bağlı olup olmadığını tespit etmek için ayrıntılı psikiyatrik muyene yapılması gerekiyor. Ona göre tedavi şekli belirlenmesi uygun ulur. Size önerim bir psikiyatri hekimine başvurun ve tedavi yardımı alın.
Saygılarımla.
#12 Ahmetpolar 30-10-2016 01:32
Merhaba hocam benim de aşırı sinirlilik bazen kaygı ve sürekli üzüntü durumu var ben daha önce t Dabi görmüştüm 3yıl kadar hocam şimdi hayattan hiç bir zevk almıyorum yapmamam gereken ne varsa yapıyorum artık bıktım ama eskide aşırı çekingenlik vardı içe dönüklül ama hocam çekingenliği ve içe dönüklül duygusunu aşırı hissetmiyorum lütfen yardım edin hocam
#13 Uzm. Dr. Mustafa CANBAZOĞLU 30-10-2016 15:44
Merhaba,
Anladığım kadarıyla şu an ruhsal bir rahatsızlık geçirmekte siniz. Sizde Duygudurum Bozukluğu olabilir. Size önerim bir psikiyatri hekimine başvurun ve tedavi yardımı alın. Geçmiş olsun.
Saygılarımla.

Yorum yapma yetkiniz yoktur.

BİLGİLENDİRME

Bu site ruh sağlığı alanında insanlarımızı bilgilendirmek, eğitmek ve yardımcı olmak amacı ile hazırlanmıştır. Bu sitede size verilen bilgiler sizi tedavi amacına yönelik değildir. Bir sorununuz varsa öncelikle ruh sağlığı alanında çalışan uzman bir kişiye başvurmanızı öneririz.

Ziyaretçi Sayısı

01.11.2009 tarihinden itibaren gelen ziyaretçi sayısı
1954967
BugünBugün34
DünDün416
Bu HaftaBu Hafta34
Bu AyBu Ay5729
ToplamToplam1954967
Çevrimiçi Ziyaretçi: 4